2010. október 26., kedd

98 százalékos puccs

Megvolt már a hatalomátvétel korábban persze, de ma újabb mérföldkőhöz érkezett az Orbán-rezsim a jogállam szétverésében és egyeduralma megszilárdításában. Újabb jele tapasztalható annak is, mintha a teljhatalmú Orbán magabiztossága mögött rettegés rejlene.

„A Fidesz parlamenti frakcióvezetője kezdeményezte az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság (Ab) hatásköréből. A 98 százalékos különadóról szóló szabályokat, amelyeket az Alkotmánybíróság kedden megsemmisített, változatlan tartalommal javasolja újra elfogadni a parlamentnek.”

Lázár frakcióvezető azt mondta ugyan, hogy az alkotmánybíróság jogainak és a népszavazás lehetőségeinek szűkítéséről szóló előterjesztésekről egyeztetett Orbánnal, aki "tökéletesen egyetértett" a javaslatokkal, de aligha a frakcióvezető találta ki szorgos, gazdája kegyeit kereső mamelukként ezt a húzást. Inkább a hatalmi arrogancia kóros fölerősödése, az ellenállásra a vasmarok azonnali szorításával reagáló vacak despota rajzolódik ki emögött, akkkor is, ha éppen a villámgyors reakcióból kiolvashatóan előre számoltak ezzel a lehetőséggel. És ez nem önmagában ijesztő, hanem a kilátások miatt, amit a közeljövőre nézve jelent. A tízmilliárdos "Terrorelhárító Központot" pillanatok alatt létrehozó, titkos útvonalakon kampányhelyszínekre utazó, a Kossuth téren fakó hangon rikácsoló Főszakács az ellenállástól, az akarata elé gördített akadályoktól és végső soron a kudarctól patologikusn rettegő figura benyomását kelti, ami teljhatalommal párosulva gyászos jövőt sejtet. Miért kell nekünk egy hatalommániákus, beteg személyiség őrületével a nyakunkban élnünk? Hagyjanak békén, szabad akarok lenni.

Volt öt perc, amíg fellélegeztem, amikor megérkezett a hír az alkotmánybíróság döntéséről. Örültem, és azon morfondíroztam, vajon mi lehet mögötte, netán bizonyítani akarja-e a megtépázott tekintélyű testület a függetlenségét - de mire idáig jutottam, már le is csapott Lázár a pöröllyel, ami megszüntetné persze a lehetőségét a magánnyugdíjpénztárakról szóló szavazásnak is.

Várakozásom szerint a közvélemény figyelmesebb és a Főszakács villámháborúját kritikusan és meglehetős kétségbeeséssel figyelő részében ez az eddigieknél is hevesebb reakciókat fog kiváltani - ami éppúgy pusztába kiáltott szó lesz, hallhatatlan sikoly -, a tágabb közönségben pedig ugyanúgy kevéssé, ahogyan az eddigi, amúgy hasonlóan vérlázító és igen hatékony börtönépítési munkálatok sem.

*

„A Fidesz vezetése már hétfőn este tudott arról, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találja az kormány egyik első intézkedését, amely visszamenőleg adóztatta meg 98 százalékkal a közszolgák 2 millió forint feletti végkielégítéseit.

Az Index információi szerint a keddi AB-bejelentés miatt előálló helyzetet a frakcióelnökség hétfői ülésén tárgyalták, ahol Lázár János frakcióvezető ismertette a döntést.

Lázár a frakcióelnökség előtt ismertette a külföldön tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök álláspontját, aki – tekintettel arra, hogy a költségvetés számára létfontosságú, a magánnyugdíjpénztárakat érintő parlamenti döntés is a testülethez kerül – az AB döntési jogköreinek szűkítését jelölte meg válaszlépésként. Információink szerint a frakcióelnökség lényegében tájékoztatást kapott a tervezett lépésekről, az ügyben vita nem volt.”

Remek.

Remélem, az LMP november 3-i tüntetését sikerül összehozni, és ott lesz mindenki, akkor is, ha Gyurcsány mondta be előbb, hogy le kellene ülniük a demokratikus pártoknak és közéleti szereplőknek megbeszélni egy demonstrációt az AB épülete elé.

Vajon lesz-e elég erő ebben a felháborodásban? Félő, hogy nem - de ha leveri a kis lázadást a Főszakács, lehet belőle még nagyobb harag. Vagy félelem.

Nincsenek megjegyzések: