2010. augusztus 13., péntek

Orbán felköp és alááll

Nem könnyű eldönteni, hogy röhögjek-e vagy sírjak. Ha az eddigiekből következtethetünk, a március 15-re tervezett új, fideszes alkotmány pontosan annak a cinizmusból, hazugságból, giccsből, korlátoltságból, képmutatásból, keretlegény-mentalitásból és ravaszdi hataloméhségből vegyített szellemnek a megtestesülése lesz, ami a Fidesz lényege. Dermesztő és röhejes egyszerre.

Vajon mi az oka annak, hogy Pelle János véletlenül sem tesz fel kézenfekvő kérdéseket Schöpflin Györgynek, amikor az arról hadovál, hogy a jelenlegi alkotmányszöveg annak bizonysága, hogy „nem tudtunk szembenézni a kommunizmus idején elkövetett bűnökkel”? Ha már arra nem sikerül rákérdezni, hogy vajon mi alapozza meg ezt az állítást egy olyan alkotmányszöveg esetén, amely a liberális jogállam minden ismérvét maradéktalanul rögzíti, legalább felvethette volna, hogy az új, orbánista alaptörvényben legyenek képek is Lakatos elvtársnő szexlapjából a keresztény értékek melletti elkötelezettség jegyében.

Kirajzolódik az is ebből a szégyenletes interjúból, hogy az előkészítő bizottságnak halvány fogalma sincs, valójában miért is kell új alkotmányt írniuk, és mi legyen benne. Szórványos és egytől egyig hajmeresztő ötleteik vannak a Szentkoronától a Himnusz első során mint kezdőmondaton és a kétkamarás parlamenten át Isten, a környezetvédelem és a sport beemelésééig. Csodálatos paródia lesz, Caligula lovaihoz méltó hatalmas lócitrom.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

"Ha az eddigiekből következtethetünk, a március 15-re tervezett új, fideszes alkotmány"

Ez tévedés. Schmitt Pál 2. számú hatalmas bakija, mert nem szed Cavintont. (Az 1. számú valamelyik parlamenti törvénnyel kapcsolatos, amit házelnökként nem vett észre, hogy pártja már megszavazta.)

Orbán az alkotmány preambulumát ígérte tavaszra, nem magát az alkotmányt. Scmitt tv-beli kijelentését ellenben nem cáfolta meg senki. Ciki lenne, egy hónapon belül két ekkora ilyen-olyan elnöki baklövés nyilvános cáfolata. (Alkalmatlanság esete forog fenn?)

2/3-ék nem is feltételezik, hogy másoknak Cavinton nélkül is jó a memóriájuk. Kár.

(Másodszorra? Hibát jelzett.)

Névtelen írta...

Folytatom, elvileg most elment a korábbi.


"Vajon mi az oka annak, hogy Pelle János véletlenül sem tesz fel kézenfekvő kérdéseket Schöpflin Györgynek, amikor az arról hadovál, hogy a jelenlegi alkotmányszöveg annak bizonysága, hogy „nem tudtunk szembenézni a kommunizmus idején elkövetett bűnökkel”?"

Schöpflin György száz éve Angliában él (onnét Brüsszelben fideszes EU-küldöttként képviseli Mo.-t), ahol nincs alkotmány.
Hadoválásnál többre azért nem képes, mert sem a magyarországi "kommunizmusról"nincsszemélyes tapasztalata, sem az alkotmányozás jogi alapjairól nincs halvány fogalma sem.