2010. augusztus 24., kedd

Megszüntetve őrzi meg Orbán az IMF elleni szabadságharcot

Szólni kellene Matolcsyéknak, hogy véletlenül a szabadságharc kezdete előtt használatos válaszformulát küldték a Bloombergnek. Vagy csak annak van meg az angol fordítása? Vagy már véget ért a szabadságharc megalapozó szakasza, aminek kezdetén, a távoli múltba vesző július 23-án Orbán kijelentette, "ősztől nem lesz dolgunk az IMF-fel"? Megvan a pénzügyi függetlenség? De akkor miért az IMF-fel fogunk tárgyalni?

Augusztus 24., Bloomberg
...a tárgyalások folytatódni fognak, és megszületik a megállapodás“ ("The negotiations will likely continue in the autumn and an agreement will be reached”) (...) ...az egyeztetések nem szakadtak meg, csupán az egyik tárgyalási forduló ért véget (“It wasn’t a collapse of negotiations, it was just the end of a round of talks, the ministry said in its e-mail.")

Íme, Dagadó herceg híres minisztériumának korszakalkotó elektronikus egyenválaszos rendszeréből a váratlanul újra felbukkant mondatok, amelyek a tárgyalások július 17-i megszakadása után, de még a gazdasági önrendelkezés július 22-i meghirdetése előtt szórakoztató egyformasággal töltötték meg a kérdezősködni igyekvő sajtó hasábjait:

Július 20-21., Index, HVG
"[A küldöttség (amely két hétre érkezett és két hét elteltével távozott), várhatóan az IMF döntésétől függően szeptemberben vagy októberben tér vissza Magyarországra, amikor] a tárgyalások folytatódni fognak, és megszületik a megállapodás."
"...az egyeztetések nem szakadtak meg, csupán az egyik tárgyalási forduló ért véget.”

*

Félreértés, csak az IMF alapokmánya szerint szokásos konzultációról van szó - lepte meg másnap újabb közleményével a tárca a reménykedni kezdő piacokat és a minisztérium alapfunkcióinak működésében naivan hívő közönséget. Erősen úgy tűnik, hogy egyszerűen a lejárt szavatosságú válaszkonzervet tolta a gépbe az ügyeletes, ami az elképzelhető változatok közül is annyira röhejes magyarázat, hogy nem is igen gondolt rá senki. Pedig a szövegazonosság feltűnő és árulkodó.

Nincsenek megjegyzések: