2010. július 24., szombat

Villámháború a jogállam ellen

Förtelmes érzés, hogy beszakadt a civilizáció jege, és mintha senki nem venné észre. Vagy senki nem bánná különösebben. Vagy aki igen, az elhallgatás vagy nevetség tárgya. Mintha karanténba, a Fidesszel amúgy nem haverkodó kváziliberális közegben is karanténba zárulna a világos beszéd arról, amit Orbán és a klánja művelnek. Mintha nem valóban rendszerszintű, minőségbeli változás tanúi és elszenvedői lennénk, hanem változatlanul a többpárti parlamentáris jogállam keretei között zajlana az élet, a kritika legföljebb az egyes elemekre irányul, de nem veszi föl azt az álláspontot, hogy immáron semmi nem értelmezhető abban a fogalmi rendszerben, hiszen maga a rendszer változott meg: az európai jogállam helyébe a nacionalista pártállam lépett. Önkényesen, kihasználva a lehetőséget, ellenállás nélkül. Följegyezhetjük a dátumot is, amikor a Főszakács és hentessegédei a törvénytelenül jelölt alkotmánybírók és az alkotmányellenes médiacsomag megszavazásával befejezték a jogállam kizsigerelését: 2010. július 22.

Hideglelős érzés átélni, hogy kicsúszott a lábunk alól a talaj, amit a liberális demokrácia jelentett és amit biztosnak hihettünk, mégis végbement az alkotmányos puccs és ellenállás helyett megindult az alkalmazkodás. Ez társadalmi jelenségként is lehangoló, bármennyire szükségszerű is, de különösen figyelemreméltó, hogy egyfelől mennyire elszigetelt, megbélyegzett, erőtlen a jogállam védelmében tett minden lépés, másfelől milyen hatékonyan szolgálja a felismerés akadályozását az a szándékoltan minőségvak megközelítésmód, amit leglátványosabban népszerű magyar mestere, Török Gábor művel. Témaválasztásaival tévedhetetlenül szemeli ki azt a kérdést, amivel azt a látszatot lehet kelteni, mintha mi sem történt volna, a változatlan díszletek mögött nem vette volna át a gépezet irányítását egyetlen, mélyen, lényegét illetően antidemokratikus erő, éppen ezért zavartalanul lehetne továbbra is például arról morfondírozni, hogy nehéz pillanatokat szerezhetnek még a kormánypártnak politikusai korábbi mondatai. Csakhogy a kutya éppen ott van elásva, hogy a Fidesznek semmi nem szerez immáron nehéz pillanatokat, mert átszabta a közjogi berendezkedést, megnyerte a villámháborút a jogállam ellen, így semmit nem kockáztat már majd akkor sem, ha a közhangulat valamelyest ellene fordul - ahelyett, hogy például legújabban az IMF-fel szembeni függetlenségi harc hagymázas önáltatásába ringatná magát.

Vajon mi az oka annak, hogy az európai jogállam híveinek tábora nemcsak szóródik a Klubrádiótól a Hírszerzőig, hanem szemben álló csoportosulásokra bomolva ekézi egymást undorodva, hogy a klasszikus receptnek megfelelően önmagát jelentéktelenítse el a tőle valójában lényegileg egyedül különböző nacionalista pártállam hatalmával és erejével szemben? Van talán generációs, ízlésbeli oka is annak - vagy puszta tesztoszterontúltengés lenne? -, hogy ezek a csoportosulások ilyen engesztelhetetlen megvetéssel tekintenek egymásra, a neobumburnyák médiaértelmiségtől (©) és annak kicsit unalmasabb változatától a neokon partizánokon és a bulvárbalon át az anyalapjától eltérően a Fidesznek játszó heraus mit uns oldalig. Elvben a Demokratikus Charta lehetne az - a neve és az alapvetése mindenesetre alkalmassá tenné rá -, ami a jogállam híveinek e sajtóorgánumok által többé-kevésbé leképezett vagy megjelenített csoportjait ernyőszervezetként egybefogja. De nem fogja, mert megbélyegződött és megkopott, kérdés, lesz-e valaha is ereje. Vagy lehetne elvben ilyen friss, a liberális szavazatokkal a parlamentbe jutott erőként az LMP – csakhogy az meg foglya annak a halva született politikai elképzelésnek, ami szerint az a nyerő, ha valamilyen körvonalazhatatlan szoftfideszes választói réteg megnyerése érdekében ejti azokat, akiknek szavazatai - amelyek a jogállamot féltették a Fidesztől - a parlamentbe juttatták. Nem látható, hogy a társadalom szélsebes alkalmazkodásán túl az orbánista klánállamrezonhoz mitől állhatna össze olyan erő, amely a kudarc, az elaprózottság és az erőtlenség bizonyossága helyett eséllyel kísérelhetné meg a nyugatias jogállamiság helyreállítását.

Van-e a legcsekélyebb valószínűsége is annak, hogy akár még ilyen erő létrejötte esetén is az elkövetkezendő évtizedek során újra előálljon olyan helyzet, amiben varázsfűvel lehetne összeforrasztani a miszlikbe aprított jogállamot? Jelen állás szerint nincs, hiszen az, hogy tönkremehetett, végzetesen elgyengült, már mielőtt a klán a befejező csapásokat rámérte volna, ugyanazért történt, amiért a helyreállító csillagállás létrejötte nem valószínű: a magyar társadalom számos okra visszavezethető képtelensége miatt arra, hogy a szabadságot és ennek garanciáját, a jogállamot kincsként tartsa számon és védelmezze.

____________________


Van egy Galamus-összefoglaló is a villámháború eredményeiről. És most látom, hogy Halmai Gábor megírta a maga jogállamnekrológját az ÉS-ben. "...olyasmit készülnek elvenni tőlem (és persze honfitársaimtól is, még ha nem is mindannyian veszik észre, sőt egyesek talán nem is fájlalják), ami... nagyon sokat jelent számomra: a lehetőséget, hogy alkotmányos demokráciában élhessek hazámban." Igen, szó szerint. S mintha csak a Fidesz médiacsomagjának jeges vigyora lenne, a cikk félbeszakad - keretben az LB helyreigazítási szövege látható a maradék helyen a Kiss László alkotmánybírót leleplező cikk ügyében -, és sehol nem találni a többi részét a lapban.

*

Update: csak az utolsó félmondat maradt ki.

16 megjegyzés:

justicia írta...

Igen,valóban nagyon sokban egyetértek a cikk írójával,noha bátortalanúl jegyzem meg,hogy talán kissé pesszimista hangvételűre sikeredett.Bizonyára nagy pofont kapott a demokrácia,de ezért valahol mégiscsak mi a polgárok vagyunk vétkesek és együgyűek,mert hagyjuk magunkat örökké átverni a körmönfont politikusoktól.Világosan látható volt(már legalábbis az olcsó csillogástól nem elvakítottak számára),hogy a soha még egyszer sem hazudott nagy mesemondó(alias Vekker Vitya)bele volt betegedve nyolc évvel ezelőtt,hogy nem őt választották újra és ezért mindent bevetett,hogy legközelebb számára kedvező eredmény szülessen,nemriadva vissza semmilyen eszköztől a hatalom visszaszerzése érdekében.Mindezekhez hozzájárúlt az előző kormány kezdeti jónéhány ballépése és azoknak a kíméletlen kihasználása a remélt győzelem érdekében.Az az igazság,hogy a Fidesz zseniálisan tudta támadni a kormányt és el tudta hitetni az emberek többségével,hogy csakis nekik van igazuk,ők a becsületesség mintaképei és mindent mindenkinél jobban tudnak.Lehetne ezt még sokáig és mélyrehatóan elemezni,de egyenlőre mostmár késő,ezekből le kell tudni szűrni a tanulságot és a továbbiakban ha az idő majd úgy hozza akkor ki fog alakúlni egy olyan igazi balliberális erő amelyik képes lesz valódi és igazi alternatívát nyújtani ez ellen a totaliáris berendezkedés ellen.
Én azért bízom benne,hogy el fog jönni ez az idő is hamarosan,ha ilyen formában folyik majd a politikai leszámolás.



Justicia

Unknown írta...

kedves "y"
azért nem találja a "villámháború összefoglaló elemzését", mert a hivatkozott galamus-cikk (Mihancsik Zsófia munkájának eredménye)) az eredeti elemzés.
Egyébként is lekötelezne minket, hogy ha valamelyest igazodna az internetes szokásjoghoz, és néha megemlítené a nevünket.

barátsággal:
-Kelemen László-
galamus.hu

schnee írta...

Ennyi hülyeséget egyrakáson......

Halmai -> hiteltelen
IMF -> Mutass egy országot amit rendberaktak a "megszorításaikkal" (segítek nem fogsz találni)
Dem.Charta -> Muhaha, csak a szadesz maszop érdekeit védi
Liberalizmus -> nem létezik Magyaro-on (amit annak neveznek az csak tolvajok gyülekezete)

Tény, hogy a Fidesz nem a legelegánsabban csinál dolgokat és csinál butaságokat is, de nem kellett volna az elmúlt 8 évben a maszop szadesz párosnak pofátlanul tönkretenni és szétlopni az országot- Akkor talán nem kapott volna 2/3-ot a Fidesz.

stb.

Névtelen írta...

jajj nekünk...

desrita írta...

Sajnos minden szavaddal egyetértek, amit Halmai cikkéről írtál, azzal is...Nekem is sok fejtörést okozott hol van a vége? Aztán csak arra tudtam gondolni, íme a valóságban, 3 dimenzióban a válaszcsapás. Csak fővök a levemben, és nem hiszem el, tényleg ennyire nem számít a szabadság? A törvény előtti egyenlőség? Tényleg csak a gorenje miatt utáltuk a Kádár rendszert? Tényleg csak az a pálya, hogy a gyerekeink innen minél messzebb fussanak? Ha normálisan akarnak élni?
Tényleg megnyerik az önkormányzati választást is? Ja persze, meg is könnyítették maguknak. De a közvéleménykutatási adatok szerint jól csinálják. Jézus, én tényleg ebben az országban élek? Szülőstől, testvérestől, gyerekestől? Hát hova a faszba futhatnék? Bár ismerős ez a helyzet. A cocolizmusban is kilógtam, most is kilógok. Segítség!!!!

Névtelen írta...

Régóta úgy gondolom, hogy Magyarország nem tett semmit azért, ami 1989-ben (szinte) kéretlenül az ölébe hullott. Volt persze demokratikus ellenzék és volt szamizdat, de szó sem volt demokráciát követelő és kivívni tudó/akaró néphangulatról, hogy ne mondjam: forradalmi helyzetről. Ha a nagyvilág nem változott volna, ma is a szocializmust építenénk.
Magyarországon az akkori rendszer alól a talajt nem a népakarat, hanem a Szovjetunió összeomlása húzta ki. A demokratikus ellenzék csak az így meggyengített politikai hatalommal szemben lehetett sikeres.
De ez az ország nem harcolt meg a demokráciáért, nem dolgozta meg és fel lelkileg, ami az ölébe hullott - azaz meg sem érdemelte. Úgy bánt vele, mint elrontott gyerek a kapott drága játékkal. Nem tudta megbecsülni.
Orbán már nagyon régóta tapogatja és találja meg hihetetlen érzékkel a hajó gyenge pontjait, és a baloldalnak erre nemhogy nem volt válasza, hanem az utolsó pillanatig fel sem fogta, mi történik. Orbán egyre gyorsuló tempóban rágta, pusztította, jelentéktelenítette el a demokratikus intézményrendszer pilléreit, és most bravúros hajrával bevégezte a művet. Ehhez képest a Machtergreifung sétamenet volt.
A magyar demokrácia 2010. július 22-én meghalt. Előre megfontolt szándékkal brutálisan meggyilkolták. És ebben a baloldalt legalább akkora felelősség terheli, mint az elkövetőt.
Visszajutottunk oda, ahonnan indultunk: egy antidemokratikus önkényuralmi rendszerhez. Legközelebb akkor lesz itt ismét demokrácia, ha tényleg akarjuk és ha tényleg megküzdünk érte, és annyi demokrácia lesz, amennyiért tényleg megküzdünk. Ennek előfeltétele a jelenlegi baloldal totális megsemmisülése - a leendő új baloldalnak nulláról kell ismét kitalálnia magát, hogy győzhessen.
A mostani hatalom legalább 20 évre bebetonozta magát, és közben lejáratott mindent, amit a "baloldal", "jobboldal", "kereszténység", "jog", "alkotmány", "tisztesség", "becsület" (sorolhatnám) jelent.
És még csak döbbent csend sem lett.
Úgy tűnik, minden megy tovább, mintha mi sem történt volna: business as usual.
A Titanic zenekara még játszik.

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Unknown írta...

Végre valaki a szívem szerint szól. Amióta elindult az egészpályás letámadás, én elhűlve nézem mi folyik, és még vérfagyasztóbb, hogy mintha tényleg senkit nem zavarna...
Mindenki hallgat. Hol van az ún. értelmiség? Fájdalmasan keveset lehet hallani, olvasni a való valóságról.Egyszerűn ésszel fel nem fogom, miért állt be ez a teljes szellemi apátia és vajon meddig fog ez tartani. Arról nem is beszélve, hogy kiút, az pillanatnyilag nem nagyon látható, és a jogállam ezernyi darabkáit nemcsak hogy elemi darabkáira szedték, de bele is dobálták a Dunába.A jó isten a megmondhatója csak, hogyan és mikor lehet majd először is összeszedni és aztán újra összerakni.A végsőkig el vagyok keseredve.

Névtelen írta...

rettegj nyusziful, rettegj... a borondipar fellendul :-)

Névtelen írta...

Ne feledkezzünk el a vidéki kis orbánviktorok tömegéről Kósa Lajostól Meggyes Tamásig.
Kalocsán a Fidesz polgármester-jelöltje saját arcával felcímkézett ásványvizet osztott.
http://altnyil.nolblog.hu/archives/2010/07/22/Kampany_a_kanikulaban/

Norell írta...

Jajj de cuki! Újabb fizetett MSZP-s blog :D
Honnan van pénze a posztkomcsiknak ennyi gyökeret összeszedni? Ja várj, tudom... 8 évig kilopták az ország szemét is.
A bloggazda mennyit kap egy-egy posztért?

lucifer írta...

Ha a jogállamiságnak vannak garanciái, azok a társadalom szerkezetében vannak. A szerkezet, az érdekviszonyok, a stb. kis túlzással mindent megerősíthet, felülírhat, mindent képesek kiüríteni, aztán bármiféle tartalommal feltölteni. A szerkezet nem változott, tehát ha most labilis a jogállamiság, akkor az eddig is az volt. Ha eltűnt, az tűnt el, ami nem volt.
Jó hárommillió ember él nincstelenségben, akik nem hogy jogról, de kenyérről se hallottak. Ők az elmúlt hónapokban semmit se veszítettek. Sőt most reménykednek. Alaptalanul, de reménykednek. A jogállam akkor kapott halálos sebet, amikor egymillió ember elveszítette a munkáját, egzisztenciáját közösségi beágyazottságát, az irányába megnyilvánuló szolidaritást és senkinek a szeme se rebbent. Orbán Viktor most legfeljebb befejezi azt, amit mások elkezdtek. Most látjuk azt, amit csináltunk. Finnyáskodni persze lehet.

Névtelen írta...

érdekes, hogy a blog írója egy jobboldali médiumot sem említ meg az ajánlások között! Csak és kizárólag baloldalról fúj a szellő! Még a Bauer bácsi is itt van, aki azért még mindig lojális a Ferikéhez!
Eggyet ne feledjetek! Mindezt a drága jó Gyurcsánynak és bandájának köszönhetitek! Emiatt lesz hatalmon Orbán még egy jó ideig! El kéne fogadni a vereséget fiúk... Addig meg ne féltsétek a demokráciát, ameddig szavazni!

Malvina írta...

...meg ezen elgondolkodni is egy picinyt:
http://www.es.hu/?view=doc;26392

Lord Kilburn írta...

Kedves Y!

Gondolom, értesültél róla, hogy Török Gábor blogján, 218. bejegyzésében reagált Halmai Gábor, valamint a Te írásodra. Itt olvasható: http://torokgaborelemez.blog.hu/2010/07/25/218_bucsu_a_jogallamtol. Én pedig reagáltam Gábor írására, ami meg itt olvasható: http://torokgaborelemez.blog.hu/2010/07/27/219_meddig_tartott_az_elony?fullcommentlist=1#c10573025. További kellemes blogolást!

Y. írta...

Egyetértek mindazzal, amit írtál, Lord Kilburn :), és köszönöm a megjegyzést.