2010. június 19., szombat

Orbán ellenforradalma

És a végén mindenki összeáll egy képpé
Nem lesz otthon senki, csak ágy, asztal, tévé
Az ágyon macskák és a székeken kígyók
Nézik a tévét, hallgatják a rádiót


Ha a jelenlegi felállásában Orbán és a Fidesz autokratikus törekvéseinek eszközévé lefokozódott országgyűlés megszavazza a Rogán–Cser-Palkovics páros médiacsomagját, de facto bekövetkezik a 89-es jogállami forradalomnak mint a Magyar Köztársaság államalkotó eszméjének felszámolása.

Orbán a szavazófülkékben végbement forradalomról hazudozik, ami – úgymond – kötelezné a kormányt egy új rendszer létrehozására – ám ez semmi más, mint átlátszó legitimációkeresés az eddig fennállt liberális jogállam megfojtására, az alkotmányos berendezkedés felforgatására. Tragikus, hogy az orbánista klán kikezdhetetlen, demokratikus választások révén szerzett parlamenti hatalom birtokában viheti végbe az alkotmányos puccsot. E tény ugyanakkor rávilágít a reménytelenségre is, ami a jogállamiság és ezzel a szabadság védelmének esélyeit illeti, mert ha egy ország választói annak ismeretében szavaznak ilyen tömegben egy politikai pártra, amit az az elmúlt évek során művelt, akkor vagy nem zavarja őket az ebben rejlő kockázat a szabadság felszámolására, vagy képtelenek ennek a felmérésére. Így lesz ez valószínűleg még sokáig, holott teljesen világos, miről van szó. Sajátosan járul hozzá a szabadságkorlátozás folyamatához az a szándékosan bagatellizáló vagy a felismerés hiányából adódóan lojális értelmezésmód, amit számosan alkalmaznak, amikor minderről pusztán mint jelentős politikai irányváltásról beszélnek, azzal a hallgatólagos előfeltevéssel, hogy a rendszer alapjai nem omlanak össze, marad a demokratikus választásokon és a hatalmi ágak szétválasztásán, valamint az alapjogok, köztük a vélemény- és sajtószabadság garantálásán alapuló alkotmányos jogállam.

Pedig minden jel szerint komolyan kell venni Orbán hazugságát a forradalomról. Csak a fejéről a talpára kellene állítani, hogy messziről is jól látsszon: nem forradalom az, hanem a 89-es jogállammal szemben megállíthatatlanul zajló ellenforradalom.