2011. február 11., péntek

Alkotmányozás: csapda és porhintés

"Nincs alkotmányozási kényszer" - közli halkszavúan az LMP és az MSZP vezetője időről időre, miközben az előbbi lebegteti, hogy részt vesz-e majd a parlamenti vitában, utóbbi pedig - bár legalább a részvételt visszautasítja - saját alkotmánytervezeten molyol.

Miért, könyörgök?

Nem világos talán, miről van szó? Sem értelme, sem haszna nincs az orbánista alkotmánynak, kára és veszélye annál inkább. Semmiféle politikai racionalitás nem fedezhető fel abban, ha az ellenzéki pártok nem a leghatározottabban ellenzik és semmi módon nem asszisztálnak hozzá. Ha az MSZP saját alkotmánytervezetet készít, miközben "nincs alkotmányozási kényszer", azzal ellentmond önmagának.

Ha az LMP ismét Orbán leghasznosabb idiótájának bizonyul, és belelavírozza magát abba, hogy részt vegyen a "vitában", azzal csak a Fidesznek teszi meg azt a szívességet, hogy nem szigeteli el a nyilvánvalóan szabadságellenes, önkényes és ezt az országot jelentős időre a Fidesz hatalmának csapdájába ejtő alkotmány munkálatait. Pedig megkönnyíthetné ezt a puszta hiúság is, mert párját ritkítja a röhejesség, ami a Fidesz Pozsgayval, Szili Katalinnal és a Szentkoronával súlyosbított barkácsolását jellemzi.

Remélem, lesz annyi maradék esze az LMP-nek, hogy legalább attól az esélytől nem fosztja meg a magyar politikát, amit az orbánista alkotmányozás karanténba helyezése jelenthet.

Nincsenek megjegyzések: